fbpx

Krásné výhledy Krušných hor: Rozhledna Hláska

Zhruba dvanáct kilometrů severozápadně od Litvínova na státní hranici České republiky a Německa se nachází půvabné horské město Hora Svaté Kateřiny. Apartmány Klínovec jsou od ní vzdáleny pouhých čtyřicet kilometrů. Protože se jedná o původní hornickou osadu, která byla v roce 1528 povýšena Ferdinandem I. na městečko, dostalo město jméno podle svaté Kateřiny, patronky všech horníků. Součástí města je i takzvaný Růžový vrch. Nachází se ve výšce 729 metrů nad mořem, a právě na něm najdete další z krásných výhledů do Krušnohoří – rozhlednu Hláska.

Historie rozhledny

Stavba rozhledny Hláska začala v roce 1900 a nesla jméno na počest rakousko-uherského panovníka Rozhledna císaře Františka Josefa. Stavba trvala celé dva roky a 17. srpna 1902 byla slavnostně otevřena. Její součástí byla i velká výletní restaurace. Stavbu rozhledny inicioval místní okrašlovací spolek s hlavním cílem zatraktivnit lokalitu města pro turisty. Někdy po roce 1918 byla rozhledna přejmenována na Jahnovu rozhlednu na počest průkopníka německého sportu Friedricha Ludwiga Jahna.

V osmdesátých letech minulého století rozhledna chátrala, až byla úplně uzavřena. V roce 2001 byla zahájena kompletní rekonstrukce, jejíž součástí bylo zhotovení nástavby na původní rozhlednu. Dřevěná přístavba rozhlednu zvýšila na 21 metrů a rozhledna dostala nové jméno „Hláska“. 22. června 2002 byla rozhledna slavnostně otevřena, a to včetně nových výstavních prostor u její paty.

Okolní rozhledy

Z vyhlídkové plošiny rozhledny například na Novou Ves v Horách, kde se na Strážném vrchu nachází větrné elektrárny. Dále můžete vidět vrchol Milešovky v Českém středohoří nebo Medvědí skálu u osady Malý Háj s půvabným kostelíkem. Na severozápadě pak dohlédnete daleko do německého vnitrozemí.

Rozhlednu Hláska určitě navštivte v rámci své dovolené, při které vám apartmány Krušné hory nabízí pohodlné celoroční ubytování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *