fbpx

30 míst Krušných hor, která musíte vidět – 8. část

Apartmány Klínovec leží nedaleko jednoho z nejpozoruhodnějších přírodních míst Krušných hor – rašelinišť u Perninku. Co tomto zajímavém místě víme a proč stojí za to ho navštívit? Máme pro vás další díl našeho putování po Krušných horách.

Perninské rašeliniště

Perninské rašeliniště je jedním z mnoha rašelinišť, která jsou v Krušných horách rozesetá. S rozlohou přibližně 30 hektarů se řadí mezi menší rašeliniště v oblasti, avšak jeho význam nelze podceňovat. Rašeliniště vzniklo v průběhu tisíciletí, kdy se v této oblasti usazovala organická hmota, která se pomalu měnila v rašelinu. Tento proces je velmi pomalý, přičemž na vytvoření vrstvy rašeliny o tloušťce jednoho metru je potřeba přibližně tisíc let.

Masožravé rostliny

Rašeliniště jsou velmi citlivé ekosystémy, které jsou domovem mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů. Perninské rašeliniště není výjimkou. Mezi nejzajímavější obyvatele tohoto rašeliniště patří masožravé rostliny, jako je například rosnatka okrouhlolistá, která je schopná lovit drobný hmyz. Kromě toho zde nalezneme různé druhy mechorostů, suchopýr úzkolistý a také několik druhů orchidejí, které dodávají tomuto místu nezaměnitelný ráz.

Rašeliniště a voda

Perninské rašeliniště je také významné pro zadržování vody v krajině. Rašelina dokáže nasáknout obrovské množství vody, čímž přispívá k regulaci vodního režimu v okolí. Voda, která se v rašeliništi zadrží, se postupně uvolňuje do okolních vodních toků, čímž zajišťuje jejich stabilní průtok i v obdobích sucha. Tento přirozený proces je velmi důležitý pro udržení vodní rovnováhy v Krušných horách, které jsou náchylné na výkyvy počasí.

Výlet do rašelinišť

Pro návštěvníky je Perninské rašeliniště přístupné díky naučné stezce, která je vybavena informačními tabulemi. Ty poskytují zajímavé informace o historii rašeliniště, jeho ekologickém významu a druzích, které zde žijí. Procházka po stezce je nenáročná a vhodná i pro rodiny s dětmi, přičemž si zde můžete vychutnat klid a krásu tohoto jedinečného místa. Pokud se rozhodnete navštívit Perninské rašeliniště, doporučujeme si naplánovat delší pobyt v Krušných horách. Oblast nabízí široké možnosti ubytování, mezi kterými vynikají například apartmány u Klínovce. Kromě Perninského rašeliniště můžete v okolí navštívit i další přírodní rezervace, historická města nebo se věnovat sportovním aktivitám v některém z horských středisek. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli aktivitu, ubytování Krušné hory nabízí široké spektrum možností, od útulných penzionů až po luxusní apartmány, které uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *